Ubuntu

Cum să instalezi Google Chrome în Ubuntu

În acest tutorial am sa va arat cum putem sa instalam Google Chrome in Ubuntu 16.04 LTS. Dacă în versiunile mai vechi de Ubuntu acest lucru se facea extrem de usor prin descarcarea fisierului .deb de pe sait-ul oficial Google, dupa care il instalam prin Ubuntu Software Centre, acum nu se mai poate acest lucru, cel putin in Ubuntu 16.04 LTS, si la data cand scriu acest articol. Iar astazi, dupa ce am trecut de la Ubuntu 14.04 LTS la Ubuntu 16.04 LTS, am cautat o solutie de a instala Google Chrome, pe care o prezint aici.

instalare chrome in Ubuntu

Deci, pentru a instala Google Chrome in Ubuntu 16.04 LTS, va trebui sa urmati urmatorii pasi:

 1. Deschideti Terminalul din Ubuntu 16.04 LTS.
 2. Descarca ultima versiune de Google Chrome. Pentru aceasta inroduce-ti urmatoarea comanda in Terminal.wget https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_amd64.deb
 3. Introduce-ti aceasta comanda in Terminal.sudo apt-get install libxss1 libgconf2-4 libappindicator1 libindicator7
 4. Instaleaza Google Chrome, prin introducerea acestei comenzi in Terminal.sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb
 5. Deschide Google Chrome

Enjoy

​Read More
HDD

Cum sa convertesti Hard Disk din GPT in MBR

Salut, in acest nou tutorial am sa va arat cum sa convertiți Hard Disk-ul din format GPT in format MBR. Acest lucru poate fi necesar in mai multe situații, de exemplu pentru a rezolva aceasta eroare:

Cum sa convertesti Hard Disk din GPT in MBR

Mai nou, toate laptopurile ce au fost lansate in ultimul timp, vin cu Hard-ul in format GPT. Pentru a converti Hard-ul in format MBR atunci când instalăm windows-ul, trebuie să parcurgem următorii pași:

 1. Mergeți în meniu de instalare Windows și ștergeți toate partițiile (Atenție, se vor șterge toate datele de pe acel Hard Disk).
 2. După ce ați șters partițiile, dați click pe back, si deschideți CMD, apăsând in același timp tastele Shift+F10, sau puteți deschide CMD din meniul de reparare Windows, selectând opțiunea “Linie de Comanda” sau “Command Prompt”.
Așa arată Meniu de reparare Windows 7
Cum sa convertesti Hard Disk din GPT in MBR
Așa arată Meniu de reparare Windows 8.1 / 10

3. In CMD introduce-ti urmatoarele comenzi:

 • DISKPART
 • LIST DISK
 • SELECT DISK # ( unde # reprezintă numărul Hard Diskului pe care doriți să-l converți)
 • CLEAN
 • CONVERT MBR

Dupa aceasta, merge-ti in meniul de instalare windows si creati noi partiții.

​Read More
Windows

De ce se “strica” Windowsul?

Ca specialist, atunci când instalalez Windows-ul pentru cineva, primesc foarte des întrebarea de ce Windows-ul care a fost instalat nu mai pornește, rulează foarte greu sau are diferite erori.

Cel mai des, oamenii se așteaptă sa le spun ca este din vina virușilor, a celui care a instalat Windows-ul mai înainte sau a timpului. Răspunsul meu întotdeauna este, cu excepția cazurilor când este un defect fizic(ex: HDD, SSD, RAM, etc)), ca vina este a lor, a oamenilor care au folosit Windows-ul pana atunci.

ecran albastru windows

Utilizatorii, din lipsa de experiența, instalează tot felul de programe din surse necunoscute care pot veni la pachet cu viruși sau reclame, descarcă filme, jocuri de pe torrent, care la fel pot conține diferite programe malițioase. De asemenea, unii utilizatori experimentează diferite programe sau comenzi, care pot duce la deteriorarea Windows-ului. Unii utilizatori spun ca au avut antivirus, însă nici acesta de multe ori nu poate sa te protejeze, mai ales dacă este gratuit.

Sigur, sunt unele cazuri când Windows-ul se poate defecta din cauze care nu țin exclusiv de utilizator, însă acestea sunt mai rare. De exemplu, Windows-ul poate fi deteriorat de un HDD sau SSD cu erori (bad), placa de baza poate avea un defect de fabricație sau alte componente pot fi deteriorate.

​Read More
instalare windows pe gpt
Windows

Cum sa instalezi windows 7 Pe UEFI si GPT

În acest tutorial am să va explic cum putem sa instalam Windows 7 pe un laptop/pc cu UEFI și Hard-Disk în format GPT. Sau sa rezolvam eroarea “Windows cannot be installed to this disk…”.(UEFI si BIOS sunt doua lucruri diferite, in caz ca nu știați, iar GPT si MBR sunt doua formate ale Hard-Diskului).

O să încep prin a va spune ca pentru a instala Windows 7 pe un laptop sau pc, trebuie sa aveți aceasta configurație software, și anume: UEFI cu GPT sau BIOS cu MBR – doar așa merge.

instalare windows pe gpt

Cum putem sa aflam daca avem GPT sau MBR? Este foarte simplu, trebuie sa dai click dreapta pe Computer > Manage > Disk Management, click dreapta pe Hard-Diskul pe care vrem sa instalam windows-ul, dați click pe Volume, iar la Partittion Style, o sa vedeți GUID Partition Table (GPT) sau Master Boot Recorder (MBR).

Acum că știi exact ce configurație ai, trebuie sa faci un stick sau un CD bootabil, după care o sa deschizi boot meniul, iar aici o sa apară mai multe opțiuni, ca in imaginea de mai jos.

Pe primul loc va fi Hardul, urmat de Stick sau CD. O să observați că Stickul/CD-ul apare in doua variante, una cu UEFI in fata, alta fără.

Ce aveți voi de făcut este sa alegeți opțiunea cu UEFI in fata daca aveți UEFI (nu BIOS) si Hard-Disk in GPT, sau sa alegeți opțiunea fără UEFI in fata, dacă aveți BIOS si Hard-Diskul in MBR.

​Read More